Apteeker soovitab: C-vitamiin ehk Sinu tervise võti

Kõike, mida peaksid teadma C-vitamiini olulisusest tervisele räägib proviisor Moonika Markov.

C-vitamiin, tuntud ka kui askorbiinhape, on üks olulisemaid vitamiine meie keha jaoks, tagades mitmete füsioloogiliste protsesside normaalse toimimise. See vesilahustuv vitamiin toimib tõhusa antioksüdandina, kaitstes meie keha rakkude oksüdatsioonikahjustuste eest ning toetades immuunsüsteemi ja närvisüsteemi normaalset talitlust. Lisaks on C-vitamiin hädavajalik sidekoe arenguks ja kollageeni tootmiseks, mis omakorda tagab nahale, luudele, veresoontele ning kõhrkoele elastsuse ja tugevuse.

C-vitamiini saab keha toidust ning kuigi tervisliku toitumise korral ei teki C-vitamiini puudust, võivad teatud elustiilitingimused suurendada selle vajadust. Suurenenud C-vitamiini vajadus on allergiaravimite pideval kasutamisel, erinevate seedeprobleemidega inimestel ja beebipillide kasutamisel, samuti rasedatel ning suurema füüsilise koormusega inimestel. Defitsiit võib enam esineda suitsetajatel. Esmane märguanne inimesele, et võib esineda C-vitamiini aga ka mõne teise vitamiini puudus, on väsimus, kuid pelgalt väsimuse pinnalt ei saa veel otsust langetada ja diagnoosi panna.

C-vitamiini vajalikkusest räägitakse sageli just siis, kui inimene on parasjagu haigestunud, kuna C-vitamiini defitsiit põhjustab immuunsuse langust ja suuremat vastuvõtlikkust infektsioonidele. Infektsioonid omakorda mõjutavad oluliselt C-vitamiini taset suurenenud põletiku ja ainevahetuse nõudluse tõttu. Lisaks on vajalik C-vitamiini lisamine  hingamisteede kui ka süsteemsete infektsioonide ennetamiseks ja raviks.

Põhjuseid, miks just siis C-vitamiini tarvitada on mitu. Üheks põhjuseks on see, et valgetes verelibledes ehk neutrofiilides leidub C-vitamiini kontsentreeritud kujul. Neutrofiilid on fagotsütoosse toimega rakud, mis aitavad inimorganismist baktereid ja põletikukoldeid eemaldada. Samuti suureneb palaviku korral inimese organismi vajadus C-vitamiini järele. Palavikualandavad ravimid nagu paratsetamool või aspiriin võivad vähendada veres ja rakkudes C-vitamiini taset.

Infektsiooni profülaktiliseks ennetamiseks on vaja C-vitamiini dieetravi, mis tagab vähemalt piisava, kui mitte küllastava plasmataseme (st 100-200 mg ööpäevas), mis optimeerib rakkude ja kudede taset. Seevastu väljakujunenud infektsioonide raviks on vaja oluliselt suuremaid (grammiseid) vitamiiniannuseid, et kompenseerida suurenenud põletikulist reaktsiooni ja metaboolset nõudlust. Oluline on ka, et soovitav ööpäevakogus milligrammides sõltub, vanusest, soost ja füsioloogilisest seisundist. Kuna vanemad inimesed võivad toiduga c-vitamiini vähem saada, on neil suurem risk C-vitamiini puuduse tekkeks. Kuigi nii toimeainet aeglaselt vabastavatest kapslitest kui ka suu limaskesta kaudu imenduvast ravimvormist imendub vitamiini rohkem vereringesse, ei taga see  kõrge C-vitamiini tase püsima jäämist.  Askorbiinhape imendub hästi seedetraktist ja jaotub laialdaselt kõikidesse kudedesse. Askorbiinhappe kehavarud on tavaliselt umbes 1,5 g. Leukotsüütides ja trombotsüütides on kontsentratsioon suurem kui erütrotsüütides ja plasmas. Askorbiinhape eritub kiiresti lisaks organismi vajadustele, tavaliselt üle 200 mg ööpäevas; metaboliseerimata askorbiinhape ja selle inaktiivsed ainevahetussaadused erituvad peamiselt uriiniga. Suurenenud C-vitamiini vajadus on kroonilistel suitsetajatel, kes peaksid tarvitama C-vitamiini kuni 2 korda rohkem, Vitamiin C vajadus on  kõrgenenud ka mestruatsiooni korral. C-vitamiini õige manustamine võib olla ravi lisakomponendina efektiivne alkoholismi, artriidi, gripi, seljavalude, kestva sügava oksüdatiivse stressi, hammaste ja igemete haiguste, ekseemi, psoriaasi,akne, lihaste düstroofia, bronhiidi, reuma, diabeedi, ateroskleroosi, , osteoporoosi, prostatiidi korral.

C-vitamiini rikkalikud allikad on puu- ja köögiviljad, marjad, mahlad – mustsõstar, jõhvikas, vaarikas, maaskas, mustikas, virsik, karusmari, sibul, porrulauk, tomat aga ka pohl ja paprika, lillkapsas.

C-vitamiini bioaktiivsus kaob kuumutamisel, hapniku ja valguse toimel. Seepärast on oluline teada, et ei ole hea säilitada või leotada puu- ja köögivilju vees, teisalt on alati hea ära kasutada köögiviljade keeduvedelik. Võimalusel tuleks värsked puuviljamahlad alati hoida külmikus, kuid lahtiselt mitte kauem kui 2–3 päeva.

Tervisepüramiidi tootevalikus leidub mitmeid preparaate, mis aitavad täiendada C-vitamiini varusid.