Hüdrolüüsitud kollageen

 

Kollageen on peamine struktuurne proteiin sidekoes, mida leidub luudes, lihastes ja nahas. Enim on inimesed ilmselt kokku puutunud infoga, et kollageen on oluline kauni naha jaoks, mis on ka tõsi. Kollageeni nimi pärineb kreeka keelsest sõnast „kolla”, mis tähendab “liimi” ning järelliide „gen” tähistab “tootmist”. See viitab asjaolule, et juba ammustest aegadest keedeti hobuste ja teiste loomade nahka ja kõõluseid liimi saamiseks.

Mis on kollageen?

See on aine, mida vajame ja mis toodetakse meie keha poolt, kuid vananemisega seotud protsesside käigus selle valgu tootmine väheneb järk-järgult ja dramaatiliste tulemustega. Lisaks intensiivistavad kollageenikadu ka mitmed muud välised faktorid – stress, liigne kokkupuude päikesega, toitumisharjumused ning kokkupuude toksiinidega nagu suits. Kollageenisisalduse vähenemine ongi põhjus, miks vanus toob kaasa naha lõtvumise, kortsud ning ilmetu välimuse ning liigeste valulikuse.

Kas kollageeni allikas mängib mingit rolli?

Kollageeni allikas mängib väga suurt rolli kollageeni efektiivsuses. Kollageeni on allikana saadaval näiteks kanast, veisest, seast ja kalast. Kõige tõhusam on aga mereline kollageen, sest see sarnaneb kõige rohkem inimese kehas leiduva kollageeniga. Tänu sellele suurele sarnasusele läbib toidulisand hõlpsasti sooleseina ja imendub vaevata kudedesse.

Mis on hüdrolüüsitus kollageen?

Kõige efektiivsemaks imendumise poolest on tunnistatud hüdrolüüsitud kollageen. Hüdrolüüsimise käigus lõhustatakse kollageeni suured molekulid väiksemateks, võimaldades kollageenil efektiivselt organismi imenduda. Lisaks on kliinilised uuringud näidanud, et hüdrolüüsitud kollageeni toidulisandid aitavad liigesevalu vastu ja vähendavad liigeste kahjustuste riski sportlastel. Hüdrolüüsiks nimetatakse igasugust aine reageerimist veega ehk see on keemilise ühendi lagundamine vee toimel.

Kollageeni tüübid

Turul on saadaval erineva päritoluga kollageeni, mis sisaldab erinevat tüüpi kollageeni (I, II ja III tüüp), seetõttu on väga oluline mõista, mida inimkeha vajab ja mis paremini toimib.

Tüüp I: Seda tüüpi kollageen moodustab 90% terves kehas leiduvast kollageenist. See koosneb tihedalt üksteise kõrvale „pakitud“ kiududest, mis moodustavad n-ö alusstruktuuri naha, luude, kõõluste, kõhrede, sidekoe ja hammaste jaoks. Tüüp I kollageeni leidub hulgaliselt munavalges ja -koores, kalas ning veiselihas, -nahas ja –kontides.

Tüüp II: Seda tüüpi kollageen koosneb veidi hõredamalt pakitud kiududest. Seda leidub n-ö elastsetes kõhredes, mis „pehmendavad“ liigeste ühenduskohti. Tüüp II kollageeni sisaldavad rohkelt näiteks kanaliha, -nahk ja –kondid.

Tüüp III: Seda tüüpi kollageen toetab lihaste, organiste ja arterite struktuuri. Tüüp III kollageeni võib samuti leida veiselihast, -nahast ja –kontidest.

Mis vitamiinid soodustavad kollageeni imendumist?

C-vitamiin suurendab kollageeni sünteesi kehas ja vähendab osküdatiivset stressitaset.

Kuidas kollageeni kadumist vältida?

Võiks vältida suitsetamist ning väga oluline on korralik ööuni. Ka toitumine nõuab korrigeerimist – kollageeni tootmise jaoks on oluline süüa toiduaineid, mis on antioksüdantide- ja vitamiinirikkad. Väga hästi sobivad värvilised puu- ja köögiviljad nagu tomatid, greip, arbuus, brokkoli ja maasikad ning Omega 3 rasvhappeid sisaldavad toidud. Kollageeni leidub ka loomade sidekoes, seega on toidud nagu kananahk, seanahk, veiseliha ja kala kollageeni allikad.

Pole tehtud uuringuid selle kohta, kas kollageenirikastel toitudel on sama kasu, kui toidulisanditel. Toidus sisalduv kollageen lagundatakse seedeensüümide toimel üksikuteks aminohapeteks ja peptiidideks. Toidulisandites sisalduv kollageen on juba lagunenud või hüdrolüüsunud, mistõttu arvatakse, et see imendub tõhusamalt, kui toidus sisalduv kollageen.

Kui tihti peab kollageeni tarbima?

Kollageen hakkab kehas vähenema umbes 25.eluaastast. 35-aastaseks saades on meie organismis umbes 15% ning 45-aastaseks saades umbes 30% vähem kollageeni. Kahe- ja kolmekümnendates võiks kollageeni kasutada kuuridena, ühe kuuri kestvuse pikkus võiks olla 2-3 kuud. Ning kuuri võiks korrata paar korda aastas. Või vastavalt välimusele ja enesetundele. Mida vanemaks me aga saame, seda vähemaks jääb meie keha oma kollageenitootmine. Mistõttu kuskil 50+ vanuses võiks kollageen olla igapäevane kaaslane.

Kollageeni kõrvaltoimed

Kollageeni võtmisega ei kaasne teadaolevalt riske.

Mõned kollageeni toidulisandid on valmistatud toiduallergeenidest, nagu näiteks kalast, koorikloomadest või munast. Inimesed, kellel on nende toitude suhtes allergia, peaksid vältima nende koostisosadega tehtud kollageenilisandeid.

 

Soovitus: KOLLAGEEN Q10

Kollageen Q10 on spetsiaalselt väljatöötatud, et anda nahale ja juustele maksimaalselt palju toitaineid, et tagada võimalikult elastne nahk ning tugevad juuksed. Tootes sisalduv kollageen hüdrolüüsitud ning on tehtud merevetikatest, tagades sellega parima kollageeni kvaliteedi.

Tootes on ka I tüübi kollageen, mis on organismi kõige olulisem kollageeni vorm, seda on organismis 90% ulatuses. Kui organismis on kollageeni vähe, siis see väljendub koheselt naha halvenevas seisundis, kortsude tekkes ning nahk muutub kuivaks.

Lisaks on tootes koensüüm Q10, mis on organismi põhiaine, mis toodab energiat ja on vajalik iga raku toimimiseks. Probiootikumid, mis kiirendavad ning tõhustavad organismis kollageeni omastamist. C-vitamiin, mis annab jõudlust organismile kollageeni moodustamiseks.

Kollageen Q10ne regulaarne tarbimine annab nahale, juustele, luudele ja liigestele vajalikud toitained, tagades parema ja kvaliteetsema organismi toimimise.

Toode on sobilik veganitele.

 

Päevane annus on 2 kapslit, mis sisaldab

4000 mg Kollageeni peptiite (hüdrolüüsitus kollageen)

250 mg  C-Vitamiini (L-askorbiinhape)

30 mm Koensüüm Q10 (ubikinoon)

2×109 c.f.u  Lactobacillus helveticus

 

Kollageen Q10- Tervisepüramiid